Elérhetőségek

Zseboroszlán Vas megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány

Cím: 9700 Szombathely, Kálvária utca 43.
Mobil: +36306438082; +36204849914
E-mail: info@zseboroszlanalapitvany.hu; tamogatas@zseboroszlan.eu

Perinatalis Intenzív Centrum

A Perinatalis Intenzív Centrum története

A történet az 50-es évekig nyúlik vissza. 1950-ben Dr. Frank Kálmán került Vas megyei Markusovszky Kórház Csecsemő gyermekgyógyászati Osztály élére. A gyermekgyógyászat szükségszerű specializálódását felismerve létrehozott egy, a kornak megfelelő modern, bokszosított koraszülött osztályt a két budapesti után elsőként vidéken. A Perinatalis Intenzív Centrumok szervezésére a 70-es évek végén került sor, Szombathelyen 1976-ban a koraszülött osztály Perinatalis Intenzív Centrummá fejlődött, dr. Gagyi Dénes vezetésével.
A Perinatalis Intenzív Centrumokba az igen kis súlyú, 32 hét előtt született újszülöttek, vagy azok az érett újszülöttek kerülnek, akik súlyos betegségben szenvednek, tartós lélegeztetést igényelnek. A születés körüli időszakban létrejött betegségeket látjuk el. Idetartozik a méhen belüli fejlődési rendellenesség, a méhen belüli fertőzések, a szülés alatt keletkezett betegségek magzatvíz, meconiumaspiratio, oxigénhiányos állapotok. Itt történik a súlyos légzési és keringési elégtelenség kezelése gépi lélegeztetéssel, keringéstámogató gyógyszerekkel, mesterséges táplálással. Az osztályon neonatológus orvosok és intenzív szakasszisztens nővérek dolgoznak. A koraszülöttek ellátás az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson ment keresztül.
Az élet első napjai a legnehezebbek a koraszülöttek számára és főleg a nagyon éretlen újszülötteknek. A legtöbb halálozás is az első két élethétben történik. Az intenzív osztályok műszerezettségének javulásával egyre több igen kis súlyú gyermeket sikerül életben tartani, ápolásuk hónapokat vesz igénybe. A Perinatalis Intenzív Centrumokban speciálisan képzett orvosok és nővérek dolgoznak. A nővérek odaadó munkáját a gépek nem tudják pótolni.
A Vas megyei Markusovszky Kórház Perinatalis Intenzív Centrum feladata Vas megye intenzív ellátást igénylő újszülött és koraszülöttjeinek ellátása, beleértve az igen kis súlyú koraszülötteket is, tartós gépi lélegeztetés, speciális lélegeztetési eljárások indikálása (HFO, surfactant alkalmazása), speciális diagnosztikai eljárások kivitelezése, műtéti megoldást követő ellátás. Kezeli és ápolja a kis súlyú és gyógyult koraszülötteket hazaadásig. Elkülöníti és ellátja a szülészeti osztály újszülött részlegén fertőzéses tüneteket mutató újszülötteket.

Vissza az előző oldalra!
Zseboroszlán Vas megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány - Magyar